Weight Gain of Nellore Breed, Nellore X Angus cross breed and mixed cattle at confinement termination
Resumo
This work was carried out to evaluate productive characteristics in Nellore, Cross breed (Nellore vs. Aberdeen Angus) and mixed cattle in order to compare animals performance in fed lot. It was analyzed the fattening of 2797 Nellore cattle, 2774 crossbred cattle (½ Angus vs. ½ Nellore) and 2614 Crossbred cattle (no defined breed). The data referring to IAW (Initial Average Weight), FAW (Final Average Weight), and DG (Daily Gain) demonstrated the superiority of ½ Angus vs. ½ Nellore animals related to Nellore and mixed cattle. The CY (Carcass Yield) the mixed cattle had similar performance in comparison to ½ Angus vs. ½ Nellore. The AHCW (Average Hot Carcass Weight) cross breed animals were higher. The cost of production for the three genetic groups was similar but profitability was higher in the cross-breed group. Nellore showed a profit of R $ 241.30; cross-breed, R $ 451.71 and , mixed cattle R $ 15.44 per animal. It is concluded that when the main characteristics related to the profitability of production in intensive system were evaluated, the most prominent genetic group was the cross-breed ½ Angus vs. ½ Nellore, and regarding the economic viability of the activity, it becomes profitable when animals are from the most nutritionally efficient genetic groups, due to the high DAG, reduce production costs, thereby increasing the profitability of the activity.
Referências
CATTELAM, J.; BRONDANI, I. L.; ALVES FILHO, D. C.; RESTLE, J.; MARTINI, A. P. M.; MARTINI, P. M.; SILVA, M. B.; DOMINGUES, C. C. Efeito heterótico em características da carcaça e da carne de novilhos terminados em confinamento. Revista Agrarian, v.10, p.72-82, 2017. https://doi.org/10.30612/agrarian.v10i35.3524
COETZEE, J. F. A review of pain assessment techniques and pharmacological approaches to pain relief after bovine castration: practical implications for cattle production within the United States. Applied Animal Behavior Science, v.135, p.192-213, 2011. https://doi.org/10.1016/j.applanim.2011.10.016
COSTA E SILVA, E. V. Ambiência e comportamento no manejo reprodutivo. In: ROSA, A. N. (Ed.). Melhoramento genético aplicado em gado de corte: ProgramaGeneplus. Brasília: Embrapa, 2013. p. 27-38.
COSTA, A.S.H.; PIRES, V.M.R.; FONTES, C.M.G.A.; PRATES, J.A.M. Expression of genes controlling fat deposition in two genetically diverse beef cattle breeds fed high or low silage diets. BMC Veterinary Research, v. 17, p.118, 2013. https://doi.org/10.1186/1746-6148-9-118
EUCLIDES FILHO, K. O melhoramento genético e os cruzamentos em bovino de corte. Campo Grande: Embrapa Gado de Corte, n. 63, 1997.
FAÇANHA, D.A.E.; LEITE, J.H.G.M.; QUEIROGA, R.C.R.E.; COSTA, R.G.; GARRUTI, D.S.; SILVA, T.L.S. Carcass and meet charac-teristics of very young Angus x Nelore steers in the Agreste Potiguar Region. Revista Ciência Agronômica, v.45, p.612-619, 2014. https://doi.org/10.1590/S1806-66902014000300024
GALIANNI, M.F.; PENACHIN, L.D.; NICOLAU, J.P.; CAMARGO, A.C.A.C.; PEREIRA, M.C.S. Desempenho produtivo e características de carcaça das progênies de touros Aberdeen Angus e Braford alimentados com dieta de alto grão. Colloquium Agrarie, v. 13, 2017, p.98-106. https://doi.org/10.5747/ca.2017.v13.n3.a178
GOMES, R. C.; NUNEZ, A.J.C.; MARINO, C.T.; MEDEIROS, S.R. Estratégias Alimentares para Gado de Corte: Suplementação a pasto, semi-confinamento e confinamento. Embrapa Gado de Corte, 2015. Disponível em:< https://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/bitstream/doc/1011236/1/NutricaoAnimalCAPITULO09.pdf>. Acesso em 14 dez. 2019.
LOPES, M.A.; CARVALHO, F.M. Custo de produção de gado de corte. Lavras: UFLA, 2002. 47p.
LOPES, L. S.; LADEIRA, M. M.; MACHADO NETO, O. R.; PAULINO, P. V. R.; CHIZZOTTI, M. L.; RAMOS, E. M.; OLIVEIRA, D. M. E. Características de carcaça e cortes comerciais de tourinhos Red Norte e Nelore terminados em confinamento. Revista Brasileira de Zootecnia, v. 41, p. 970-977, 2012. https://doi.org/10.1590/S1516-35982012000400020
NIETO, L. M.; ALENCAR, M. M.; ROSA, A. N. Critérios de seleção. In: ROSA, A. do N. (Ed.). Melhoramento genético aplicado em gado de corte: Programa Geneplus. Brasília: Embrapa, 2013. p. 109-122.
PEREIRA, J.C.C. Melhoramento genético aplicado à produção animal. 4ª Ed. Belo Horizonte: FEPMVZ, 2012. 758p.
SILVA, L.G.; TORRECILHAS, J.A.; ORNAGHI, M.G.; EIRAS, C.E.; PRADO, R.M.; PRADO, I.N. Glycerin and essential oils in the diet of Nellore bulls finished in feedlot: animal performance and apparent digestibility. Acta Scientiarium. Animal Sciences, v.36, p.177-184, 2014. https://doi.org/10.4025/actascianimsci.v36i2.23089
THIAGO, L.R.L.S.; COSTA, F.P. Confinamento na prática: Sistemas alternativos. Embrapa Gado de Corte. Comunicado Técnico, n.50, 1994.
TURINI, T.; RIBEIRO, E.L.A.; ALVES, S.J.; MIZUBUTI, I.Y.; SILVA, L.D.F. Desempenho de bovinos inteiros e castrados em sistema intensivo de integração lavoura-pecuária. Semina: Ciências Agrárias, v. 36, p. 2339-2352, 2015. https://doi.org/10.5433/1679-0359.2015v36n3Supl1p2339
VALERO, M.V. ; ZEOULA, L.M.; PERES, L.P. ; COSTA JUNIOR, J.B.G. Propolis extract in the diet of crossbred (½ Angus vs. ½ Nellore) bulls finished in feedlot: animal performance, feed efficiency and carcass characteristics. Semina: Ciências Agrárias, v.36, p.1067-1078, 2015. https://doi.org/10.5433/1679-0359.2015v36n2p1067
Copyright (c) 2020 Boletim de Indústria Animal

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.
Os autores não serão remunerados pela publicação de trabalhos, pois devem abrir mão de seus direitos autorais em favor deste periódico. Por outro lado, os autores ficam autorizados a publicar seus artigos, simultaneamente, em repositórios da instituição de sua origem, desde que citada a fonte da publicação original seja Boletim de Indústria Animal. A revista se reserva o direito de efetuar, nos originais, alterações de ordem normativa, ortográfica e gramatical, com vistas a manter o padrão culto da língua e a credibilidade do veículo. Respeitará, no entanto, o estilo de escrever dos autores. Alterações, correções ou sugestões de ordem conceitual serão encaminhadas aos autores, quando necessário. Nesses casos, os artigos, depois de adequados, deverão ser submetidos a nova apreciação. As opiniões emitidas pelos autores dos artigos são de sua exclusiva responsabilidade. Todo o conteúdo deste periódico, exceto onde está identificado, está licenciado sob a Licença Creative Commons Attribution (CC-BY-NC). A condição BY implica que os licenciados podem copiar, distribuir, exibir e executar a obra e fazer trabalhos derivados com base em que só se dão o autor ou licenciante os créditos na forma especificada por estes. A cláusula NC significa que os licenciados podem copiar, distribuir, exibir e executar a obra e fazer trabalhos derivados com base apenas para fins não comerciais.